tiistai 16. heinäkuuta 2013

Namasten ihanat sämpylät

Namasten sämpylät on toinen Siken kirjasta kokeilemani resepti, ja se menee suorilta käsin omiin suosikkeihini. Sämpylät syntyvät helposti ja aika nopeastikin (kun vain muistaa tehdä taikinan hyvissä ajoin), päälle niihin tulee mukavan rapsakka kuori, ja sisus on kuohkeaa ja pehmeää. Nämä sämpylät muistuttavat paljon no-knead breadia, jota olen tehnyt valurautapadassa. Tämä ohje varmaan sopisi hyvin myös padassa paistamiseen.


Namasten sämpylät tai limput

7,5 dl lämmintä vettä

25-30 g tuorehiivaa
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl täysjyväjauhoja
pari rkl siemeniä (esim. pellavaa ja/tai auringonkukkaa)
n. 10-12 dl vehnäjauhoja (älä lisää jauhoja kerralla, koska taikinan löysyyttä täytyy seurata, siitä ei saa tulla liian tiukkaa)

Tee löysä taikina ja anna sen nousta kaksi tuntia. Kieräytä taikina puukauhalla irti laidoista ja laita se liinalla peitettynä yöksi jääkaappiin tai käytä heti. Jos säilytät taikinaa jääkaapissa, voit tehdä sämpylät suoraan jääkaappikylmästä taikinasta pellille ja uuniin. Taikina on löysää ja sitkeää, joten käsittele sitä kahdella isolla lusikalla.


Tee sämpylöihin saksilla risti, huiskauta päälle jauhoja ja paista uunissa 230 asteessa noin 35 minuuttia. Älä peitä uunista otettuja sämpylöitä liinalla. Tärkeää on, että uuni on kuuma ja paistoaika tarpeeksi pitkä.

Samalla tavalla tästä taikinasta voi tehdä kaksi limppua. Paista silloin vähintään 45 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti