tiistai 8. lokakuuta 2013

Myskikurpitsakeitto


Mikä olisi syksyisempi ruoka kuin hehkuvan keltainen kurpitsakeitto? Lähikaupan myskikurpitsat näyttivät niin suloisilta että nappasin pienimmän yksilön mukaani ja lähdin kotiin etsimään sopivaa keittoreseptiä. Sellainen löytyikin Cilla's-blogista (resepti kopioitu sellaisenaan). Työ- ja opiskelupäivän päätteeksi tehty keitto on esillepanoltaan yksinkertainen mutta maultaan herkullinen. Keitto ei mitään erikoisempia seuralaisia kaipaa, mutta paistetut pekonikuutiot voisivat sopia lihaisamman ruoan ystävälle. Viileämpänä syyspäivänä saattaisin myös maustaa keittoa hieman tulisemmaksi.



Kurpitsakeitto

1,5 kg myskikurpitsa tai -kurpitsoita
1 suuri keltainen sipuli
4 valkosipulinkynttä
1 luomusitruuna
1 rkl hunajaa
0,5 tl muskottipähkinää
hyvää merisuolaa ja mustapippuria
6 dl vettä
4 tl kanaliemijauhetta
2dl kuohukermaa

Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen. Leikkaa kurpitsat poikittain halki. Laita kurpitsa,  kokonainen sipuli ja valkosipulinkynnet uunipellille. Laita kasvikset uuniin paahtumaan ja anna kurpitsojen ja keltasipulin paahtua noin 50 minuuttia. Ota valkosipulin kynnet pois noin 10 minuutin kuluttua.

Anna kasviksien jäähtyä. Koverra lusikalla kurpitsojen sisus kattilaan. Kuori sipuli ja valkosipulinkynnet ja lisää ne kattilaan. Lisää vettä ja kanalientä ja anna keiton kiehahtaa. Lisää sitruunan raastettu kuori, hunaja, muskottipähkinä, vähän merisuolaa ja mustapippuria. Anna keiton kiehua keskilämmöllä noin 10 minuutin ajan.

Soseuta keitto sauvasekoittimella, lisää kerma ja pieni tilkka sitruunanmehua. Anna sopan vielä kiehahtaa ja tarkasta maku. Lisää tarvittaessa merisuolaa ja muita mausteita.

tiistai 23. heinäkuuta 2013

Sitruuna-fenkolirisotto

Viime viikon vietin etsien uutta risottoreseptiä sunnuntaita varten, ja sellainen löytyikin Pippurimyllyltä. En ollut aiemmin käyttänyt fenkolia, joten päätin aloittaa varovaisesti ja valikoin kaupassa kaikkein pienimmän mukulan. Ehkä olisi kannattanut ottaa hieman isompi, sillä fenkoli ei tuntunut tuovan risottoon juuri minkäänlaista makua (tai sitten maku peittyi parmesaanin alle). Kokonaisuudessaan risotto oli kuitenkin hyvä, ja lämmitin sitä vielä seuraavanakin päivänä itselleni lounaaksi, mikä varmasti sotii kaikkia risoton ja italialaisen keittiön sääntöjä vastaan. Risoton seuraksi savustimme lohta, joka - kiitos samanaikaisen riisien hämmentämisen - oli pöntössä aivan liian kauan. 


Sitruuna-fenkolirisotto (neljälle)

1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
2 salottisipulia hienonnettuna
1 fenkoli pienennettynä
3 dl risottoriisiä
n. 9 dl kasvislientä
2 dl valkoviiniä
1 iso sitruuna
ruohosipulia
nokare voita
2 dl parmesaania raastettuna

Kuullota sipulit ja fenkoli kattilassa tilkassa öljyä. Lisää mukaan riisi ja sekoittele, kunnes riisi muuttuu läpikuultavaksi. Lisää kattilaan viini ja anna sen imeytyä. Kaada sen jälkeen mukaan kasvislientä 1-2 kauhallista kerrallaan ja odota ennen uuden satsin lisäystä, että edellinen neste on imeytynyt riiseihin. Maistele riisin kypsyyttä ja tarkkaile risoton rakennetta, kaikkea kasvislientä ei tarvitse välttämättä käyttää. Purista lopuksi joukkoon yhden sitruunan mehu ja lisää silputtua ruohosipulia oman maun mukaan. Lisää myös nokare voita ja raastettu parmesaani. Sekoita huolellisesti ja tarjoa.

lauantai 20. heinäkuuta 2013

Ribsit meksikolaisittain

Tällä kertaa päätimme kokeilla hieman erilaista lähestymistapaa ribseihin. Aluksi nakkasimme ribsit kuumaan kylpyyn, huolimatta siitä, että ensimmäisellä kerralla suhtauduin aika nuivasti lihan keittämiseen. Sitten hieroimme lihan pintaan itse tehtyä tacomaustetta ja grillauksen aikana valelimme pintaan meksikolaista bbq-kastiketta. Lopputulos oli aivan taivaallinen! Nyt lopulta uskon sen, että en ole niinkään makeiden grillauskastikkeiden ystävä, vaikka viimekertainen kastike oli hyvää sekin. Kokeile siis tätä ohjetta, jos tykkäät enemmän suolaisesta ja mausteisesta lihasta. Koko resepti löytyi alunperin Hiidenuhman keittiössä -blogista. (Valmistimme myös ribsien keitinvedestä lihaliemikuutioita blogin ohjeen mukaan.)


Ribsit meksikolaisittain (kahdelle)

n. 1 kg possun ribsejä

Keitinliemi:

vettä
100 g selleriä paloiteltuna
1 porkkana paloiteltuna
0,5 sipulia lohkottuna
pieni pätkä purjoa muutamana palana
lipstikkaa tai persiljaa pilkottuna
1 laakerinlehti
0,5 rkl suolaa
0,5 tl kokonaisia mustapippureita

Huuhtele lihat ja laita ne isoon kattilaan. Kaada kylmää vettä lihojen päälle niin että ne peittyvät. Laita kattila liedelle kiehumaan ja kuori pinnalle nouseva vaahto lusikalla pois. Kun olet saanut vaahdon kerättyä pois eikä sitä enää muodostu, lisää joukkoon juurekset, suola ja mausteet. Keitä lihoja 30-45 min. 

Keittämisen jälkeen hiero lihan pintaan tacomaustetta ja aloita grillaaminen. Grillaa lihoja n. 30 min ja sivele pintaan bbq-kastiketta pari kertaa.

Tacomauste:

3 rkl chilijauhetta
3 rkl juustokuminaa eli jeeraa
2 rkl savustettua paprikajauhetta
1 rkl jauhettua korianteria
1 rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl kuivattua meiramia
2 tl cayennepippuria

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Käytä maustetta 1 tl / 100 g lihaa. Voit hieroa mausteen sellaisenaan lihan pintaan tai sekoittaa sen oliiviöljyyn suolan ja pippurin kanssa. 




Meksikolainen BBQ-kastike

140 g pekonia paloiteltuna
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä
1 punainen chili hienonnettuna
1 tl inkivääriä raastettuna
1,5 rkl itse tehtyä tacomaustetta
2 dl paseerattua tomaattia
1 dl olutta
1 dl punaviinietikkaa
0,5 dl rosmariinia hienonnettuna
2 rkl tummaa siirappia tai fariinisokeria
2 tl suolaa
mustapippuria

Paista pekoni rapeaksi ja nosta talouspaperin päälle. Kuullota sipulia hetki pekonin rasvassa ja lisää joukkoon valkosipuli, chili ja inkivääri. Lisää lopuksi tacomauste ja kääntele sitä kuumalla pannulla. Lisää joukkoon pekoni ja loput ainekset. Keitä kastiketta 20-30 min. Surauta kastike tasaiseksi sauvasekoittajalla. Anna jäähtyä.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tacomaustetta tuli ohjeesta sen verran, että sillä grillaa ribsejä 2-3 kertaa. Bbq-kastiketta riittää vieläkin useammalle kerralle, joten ylimääräinen kastike kannattaa pakastaa.

perjantai 19. heinäkuuta 2013

Pizzaperjantai

Pitkän kouluhommien, töiden ja siivouksen parissa vietetyn päivän päätteeksi kaipasimme jotain hyvää purtavaa. Ja luonnollisesti meidän tapauksessamme valinta osui pizzaan. Ilmakuivatusta kinkusta on tullut minulle viime aikoina jonkinasteinen neuroosi, joten sitä täytyi saada nytkin. Kinkun ja parmesaanin suolaisuus ja miniluumutomaattien makeus yhdistyvät tässä pizzassa aika erinomaisesti.


Käytin pohjalla tomaattipyrettä,  mutta periaatteessa sen olisi hyvin voinut jättää pois, jos olisin laittanut yhteen pizzaan koko rasiallisen miniluumutomaatteja. Tällä kertaa kuitenkin jaoin tomaatit kahden pizzan kesken. Halkaisin tomaatit pituussuunnassa, levitin ne leikkauspinta ylöspäin pellille, ripottelin päälle sormisuolaa ja oliiviöljyä ja paistoin 250 asteessa niin kauan, että alkoivat selkeästi käpristyä.

Miniluumutomaatit levitin pyreen päälle ja haarukalla painellen houkuttelin niistä hieman nesteitä ulos. Seuraavaksi lisäsin pallon mozzarellaa ohuen ohuiksi suikaleiksi leikattuina. Mozzarellan päälle levittelin miltein paketillisen ilmakuivattua kinkkua ja kruunasin komeuden mukavalla määrällä raastettua parmesaania. Sitten pizza meni uuniin 250 asteeseen muutamaksi minuutiksi, ja paiston jälkeen se sai vielä päälleen rucolaa. Ja eikun syömään!

torstai 18. heinäkuuta 2013

Thaimaalainen kanakeitto

Pidän itämaisista ruoista, paljonkin, mutta hyvin harvoin niitä valmistetaan meidän keittiössämme. Johtuneekohan siitä, että yleensä reseptien aineslistat ovat pitkiä ja suuri osa tarvittavista aineista on hieman erikoisia ja tottumattomalle käyttäjälle jopa haastavia. Tämä keitto sen sijaan on mukavan yksinkertainen, mutta silti se maistuu yhtä autenttiselta kuin idässä käymättömän suuhun jokin ruoka voi maistua. Keitto pistää myös mukavasti nesteet liikkeelle, joten en yhtään ihmettele, että flunssaisena tekee mieli tällaista ruokaa. 


Thaimaalainen kanakeitto

400 g broilerin filesuikaleita

1-2 porkkanaa ohuina suikaleina
1-2 chilipalkoa hienonnettuna
1 kasvisliemikuutio
4 cm pätkä inkivääriä raastettuna
2-4 valkosipulinkynttä hienonnettuna/raastettuna
kunnon loraus thai-kalalientä
pieni loraus soijaa
kourallinen mung-pavun ituja (näitä ei tällä kertaa ollut)
100 g riisinuudeleita

korianteria joko runsaasti keiton joukkoon tai koristeeksi annoksen päälle

Paista broilerin suikaleet pannulla, mutta älä ruskista. Kuullota porkkanasuikaleita ja chiliä pienessä määrässä öljyä. Yhdistä kattilaan kanasuikaleet, porkkanat ja chili ja lisää noin litran verran kuumaa vettä. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio, raastettu inkivääri ja valkosipuli. Lorauta sekaan kalalientä ja soijakastiketta. Anna kiehua vähän aikaa. Lisää lopuksi riisinuudelit ja halutessasi myös korianteri silputtuna.

tiistai 16. heinäkuuta 2013

Namasten ihanat sämpylät

Namasten sämpylät on toinen Siken kirjasta kokeilemani resepti, ja se menee suorilta käsin omiin suosikkeihini. Sämpylät syntyvät helposti ja aika nopeastikin (kun vain muistaa tehdä taikinan hyvissä ajoin), päälle niihin tulee mukavan rapsakka kuori, ja sisus on kuohkeaa ja pehmeää. Nämä sämpylät muistuttavat paljon no-knead breadia, jota olen tehnyt valurautapadassa. Tämä ohje varmaan sopisi hyvin myös padassa paistamiseen.


Namasten sämpylät tai limput

7,5 dl lämmintä vettä

25-30 g tuorehiivaa
1,5 rkl suolaa
1,5 dl ruisjauhoja
1,5 dl täysjyväjauhoja
pari rkl siemeniä (esim. pellavaa ja/tai auringonkukkaa)
n. 10-12 dl vehnäjauhoja (älä lisää jauhoja kerralla, koska taikinan löysyyttä täytyy seurata, siitä ei saa tulla liian tiukkaa)

Tee löysä taikina ja anna sen nousta kaksi tuntia. Kieräytä taikina puukauhalla irti laidoista ja laita se liinalla peitettynä yöksi jääkaappiin tai käytä heti. Jos säilytät taikinaa jääkaapissa, voit tehdä sämpylät suoraan jääkaappikylmästä taikinasta pellille ja uuniin. Taikina on löysää ja sitkeää, joten käsittele sitä kahdella isolla lusikalla.


Tee sämpylöihin saksilla risti, huiskauta päälle jauhoja ja paista uunissa 230 asteessa noin 35 minuuttia. Älä peitä uunista otettuja sämpylöitä liinalla. Tärkeää on, että uuni on kuuma ja paistoaika tarpeeksi pitkä.

Samalla tavalla tästä taikinasta voi tehdä kaksi limppua. Paista silloin vähintään 45 minuuttia.

lauantai 13. heinäkuuta 2013

Chimichurri-hirveä grillissä

Saimme anopilta järkyttävän ison palasen hirvenlihaa, ja kuningasidea oli grillata se kerralla kokonaan. Siinäpä kahdelle ihmiselle syömistä! Leikkelimme lihan paksuiksi pihveiksi, joista osan viipaloimme vielä paiston jälkeen pienemmäksi. Liha oli keskeltä hennon pinkkiä ja erityisen mureaa.


Olemme aiemmin valmistaneet naudanlihapihvejä chimichurrilla marinoituna, joten päätimme käyttää samaa kastiketta hirvenkin marinointiin. Tämänpäiväiseen kastikkeeseen otin reseptin kesäkuun Maku-lehdestä (3/2013). Aiempaan chimichurriin verrattuna tässä oli vähemmän chiliä ja muitakin mausteita, joten niitä lisäisin seuraavalla kerralla enemmän. Chimichurri on kuitenkin helppo ja maistuva marinadi (tai kastike), joten tätä tulee tehtyä varmasti vielä jatkossakin.


Argentiinalainen chimichurri-kastike

1 dl oliiviöljyä

1/2 dl punaviinietikkaa
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 dl lehtipersiljaa silputtuna
1 dl korianteria silputtuna
1/2 chilipalkoa hienonnettuna
3/4 tl suolaa
1/2 tl savupaprikajauhetta

Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa. Anna maustua puolisen tuntia. Tarjoa grillattujen lihojen kastikkeena.

torstai 11. heinäkuuta 2013

Jennin jauhelihakastike ja spagettia

Taloutemme miespuolinen henkilö toivoi päivälliseksi spagettia ja jauhelihakastiketta, joka ei lukeudu minun mieliruokiini. Päätin kuitenkin toteuttaa toiveen mutta muokata kastiketta sellaiseksi, josta itsekin pitäisin enemmän. Jauhelihakastike maistui meille molemmille, joten pistetäänpäs tämäkin ohje muistiin.


Jauhelihakastike

400 g jauhelihaa
1 pkt pekonia paloiteltuna

4-6 valkosipulinkynttä hienonnettuna
8 aurinkokuivattua tomaattia hienonnettuna
herkkusieniä paloiteltuna oman maun mukaan
1 tlk kuorittuja tomaatteja
suolaa, pippuria, muita mausteita (tässä kohdassa oikaisin ja nakkasin sekaan kaapista löytyneen lihaliemikuution)
pinnalle esim. grana padanoa raastettuna

Ruskista ensin paloiteltu pekoni pannulla, lisää sitten valkosipuli ja jauheliha. Kun jauheliha on ruskistettu, lisää pannulle herkkusienet ja aurinkokuivatut tomaatit. Kaada lopuksi mukaan tomaatit, pienennä niitä lastalla ja anna hautua kymmenisen minuuttia. Mausta.

tiistai 9. heinäkuuta 2013

Ilmakuivattu kinkku-sitruuna-persiljapasta

Nimi on pitkä, mutta maku kerrassaan loistava! Tämä pasta on yhdistelmä eri reseptejä ja omaa soveltamista. Tein sitruunaisen pastataikinan itse alusta alkaen, mutta tämä toimii varmasti mainiosti myös kuivapastan kanssa. Siinä tapauksessa kannattaa kastikkeeseen lisätä huomattavasti enemmän sitruunaa. 


Pastataikinan tein durumjauhopussin kyljestä löytyneellä ohjeella. Lisäsin taikinaan myös yhden sitruunan kuoren raastettuna ja lähes kokonaan yhden sitruunan mehun (osan lisäsin kastikkeeseen).

Kastike (kahdelle)

50 g ilmakuivattua kinkkua
3 rkl voita
1 dl lehtipersiljaa hienonnettuna
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
loraus sitruunamehua
grana padanoa raastettuna

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Levitä ilmakuivattu kinkku pellille ja paista rapeaksi 5-7 minuuttia. Leikkaa paistettu kinkku pienemmiksi paloiksi.

Lisää voi paistinpannulle, anna sulaa ja lisää sitten valkosipuli ja persilja. Kaada lopuksi mukaan loraus sitruunamehua.

Keitä pasta runsaasti suolatussa vedessä. Nosta keitetty pasta pannulle ja sekoita kastikkeen kanssa. Annostele pasta lautaselle ja ripottele päälle ilmakuivattua kinkkua ja grana padanoa.

maanantai 8. heinäkuuta 2013

Pizza kantarelleilla ja ilmakuivatulla kinkulla

Paljastetaan se nyt heti alkuun: rakastamme pizzaa. Se on pastan jälkeen ehdottomasti suosituin ruokalaji meidän taloudessamme, siihen jaksamme panostaa ja kokeilla loputtomasti uusia pohja- ja täytevaihtoehtoja. Etsimme kuumeisesti täydellistä pizzaleikkuria, joka olisi tukeva, terävä ja kestävistä materiaaleista valmistettu. Vertailemme netissä pizzakiviä ja mietimme pizzalapion hankkimista. Viimeisimpänä villityksenä meillä on pizzan paistaminen grillissä - mikä sen hauskempaa kesätekemistä!

Pizzaa tulee myös leivottua aika usein. Yleensä sen parissa vietetään viikonlopun kiireettömimmät hetket, mutta pizza on oivaa pikaruokaa myös arkena (jos ei lasketa pohjan kohotukseen kuluvaa aikaa). Siispä tänäänkin päivällisvaihtoehtoa miettiessäni pizza oli ensimmäinen mieleeni tuleva asia. 


Valmistin tomaattisoseen muutamista jäljelle jääneistä kirsikkatomaateista hauduttelemalla niitä viitisen minuuttia kattilassa öljyn, valkosipulin ja timjamin kanssa, lopuksi hurautin tomaatit soseeksi sauvasekoittimella ja maustoin hyppysellisellä suolaa ja pippuria. 

Levitin tomaattisoseen hyvin ohueksi kaulitun pohjan päälle, sen jälkeen lisäsin puoli pakettia ilmakuivattua kinkkua pienemmiksi suikaleiksi revittynä, säilykekantarelleja, muutaman oliivin ja päällimmäiseksi pallon bufala-mozzarellaa. Paistoaika oli 250-asteisessa uunissa esilämmitetyn pellin, ohuen pohjan ja vähäisten täytteiden takia vain muutama minuutti. Mielestäni siis aika fast foodia. Paistetun pizzan päälle ripottelin vanhasta tottumuksesta myös vähän sormisuolaa, jota ei täytteissä olevan suolan takia olisi enää tarvittu. Mutta kyllä se ainakin tällaiselle suolahirmulle maistui!

sunnuntai 7. heinäkuuta 2013

Ribsit ja grillattu bataatti

K-citymarketin huikea grilliribs-tarjous houkutteli valmistamaan ensimmäistä kertaa tätä mainioksi kutsuttua ruokalajia. Joissakin ohjeissa kehotettiin keittämään lihat ensin, mutta ajatus keitetyistä ribseistä ei oikein tuntunut hyvältä. Siispä noudatimme lihapakkauksessa ollutta ohjetta, eli lihat ensin tunniksi uuniin 200 asteeseen, jonka jälkeen grillausta n. 30 min ja samalla valelua BBQ-kastikkeella. 

Ribsit menossa uuniin. Pinnalla hieman suolaa ja pippuria

BBQ-kastikkeen reseptin varastin Pastanjauhantaa-blogista. Kastike oli oikein mainio, mutta mielenkiinnosta voisin kokeilla seuraavalla kerralla jotain erilaista maustamistapaa, ehkäpä kuivaa rubia!

BBQ-kastike

2-3 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1/2 tl chilijauhetta
1/2 tl juustokuminaa
1,6 dl ketsuppia
0,8 dl Coca Colaa
2 rkl soijakastiketta
2 rkl omenaviinietikkaa
1/4 tl mustapippuria
oliiviöljyä

Kuumenna öljy kattilassa ja lisää valkosipuli, chilijauhe ja juustokumina. Freesaa puolisen minuuttia ja lisää loput ainekset. Hauduta miedolla lämmöllä n. 5 min. 

Lopputulos.

Lisukkeena meillä oli kevätsipulia, keitettyjä varhaisperunoita ja grillattua bataattia. Mielestäni bataatti oli kuitenkin ribseille parempi kumppani, sillä perunat tuntuivat aivan liian mauttomilta makealla kastikkeella valeltujen ribsien kanssa. Grillattujen bataattien reseptin löysin Simply Delicious -blogista.

Grillattu bataatti

1 1/4 dl oliiviöljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1/4 tl kuminaa
1/4 tl kanelia
2 keskikokoista bataattia
suolaa
pippuria

Sekoita oliiviöljy, paprikajauhe, kumina ja kaneli. Kuori bataatit ja leikkaa ne vajaan sentin paksuisiksi siivuiksi. Keitä bataatteja, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Sivele keitetyt bataatit mausteöljyllä ja ripottele päälle suolaa ja pippuria. Grillaa bataatteja molemmin puolin muutaman minuutin ajan. Sivele mausteöljyä koko grillauksen ajan. 

Grillatut bataatit.

Sikke Sumari: Ruokaa rakkaudella

Suhteeni keittokirjoihin on hieman kaksijakoinen. Toisaalta rakastan niitä yli kaiken. Unelmieni keittiössä olisi suuri kirjahylly, joka täyttyisi eri maiden ruokakulttuureihin perehdyttävistä teoksista, ja sunnuntaiaamupäivät viettäisin opuksia selaillen ja seuraavan viikon ruokalistaa suunnitellen. Todellisuudessa olen törmännyt hyvin harvaan keittokirjaan, jossa on enemmän kuin yksi sellainen resepti, jonka jopa minä osaan valmistaa ja johon tavallisesta K-supermarketista löytää ainekset. Siispä tuntuu silkalta hulluudelta laittaa 30 - 40 euroa kirjaan, josta katselee lähinnä vain kuvat...


Ja sitten törmäsin Sikkeen Suomalaisen kirjakaupan alennusmyynnissä. Televisiosta olen seurannut Siken ohjelmia jo pitkään, joten tämän kirjan hankkiminen oli luonnollinen jatkumo meidän suhteelleemme. Ruokaa rakkaudella sisältää reseptejä sekä Italiasta että koto-Suomesta, ja jokainen niistä on sellainen, jonka minäkin pystyisin valmistamaan. Ja suurinta osaa tulen varmasti joskus kokeilemaankin.

Mausteista karitsan ulkofileetä ja fetaperunoita
Hunaja-pähkinästruudeli

Sikke, you're my hero!